Wywiad z Panią Anną Bakun, dyrektorem handlowym firmy Pol-Foods

5 kwietnia 2018Poznajmy naszych producentów

Firma Pol-Foods należy do wiodących producentów pelletów – półproduktów do wytwarzania przekąsek snackowych w Polsce. W 2016 roku stworzyła również własną markę bezglutenowych makaronów i przystąpiła do programu licencyjnego. Z Panią Anną Bakun, dyrektorem handlowym firmy Pol-Foods, rozmawia Daria Kostrzewska-Jafiszow. Pol-Foods pod marką Sotelli produkuje makarony bezglutenowe wysokiej jakości, bez GMO. Państwa makarony wytwarzane są … Więcej

Produkty Z.M. Henryk Kania ze znakiem Przekreślonego Kłosa

5 kwietnia 2018Nowe produkty z licencją

Bardzo cieszymy się, że kolejne produkty z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa pojawią się wkrótce w sprzedaży. Do grona firm z licencją dołączyły Zakłady Mięsne Henryk Kania. Na liście wyrobów z Kłosem znalazło się aż 50 produktów, w tym m.in. kabanosy pieczone, kabanoski Maestro, chipsy boczkowe, jerky wieprzowe i wiele innych. Produkty w nowej odsłonie, ze … Więcej

Co sądzimy o znaku Przekreślonego Kłosa? Ankieta w całej Europie

23 marca 2018Inne

Czy licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniu produktu bezglutenowego daje nam poczucie bezpieczeństwa? Czy konsument na diecie bezglutenowej wie, że za licencją stoją regularne badania produktów i audyty w zakładach? Jak postrzegamy ten wyjątkowy symbol my, a jak producenci żywności bezglutenowej? AOECS (Association of European Coeliac Societies) zaprasza do wzięcia udziału w ankiecie dotyczącej znaku … Więcej

Wywiad z Panią Magdaleną Fuhrmann, technologiem, kierownikiem piekarni bezglutenowej firmy Hert

21 marca 2018Poznajmy naszych producentów

Firma ZPH Hert Piotr Nowicki działa od 1994 roku na terenie województw dolnośląskiego i opolskiego, posiada w swojej ofercie zarówno tradycyjne, jak i bezglutenowe produkty piekarskie i cukiernicze. W czerwcu 2016 roku firma przystąpiła do Europejskiego Systemu Licencyjnego. Z Panią Magdaleną Fuhrmann, technologiem, kierownikiem piekarni bezglutenowej firmy Hert, rozmawia Daria Kostrzewska-Jafiszow. Piekarnia Hert, aby zapewnić swoim klientom … Więcej

Wywiad z Panem Robertem Ikiertem członkiem zarządu Grana sp. z o.o.

10 marca 2018Poznajmy naszych producentów

Grana to firma z wieloletnim doświadczeniem w produkcji napojów na bazie zbóż i cykorii. Proszę trochę opowiedzieć o historii firmy, bo to bardzo ciekawe.  Nasza historia rozpoczyna się wraz z założeniem przez Austriaka Henryka Francka Fabryki Surogatów Kawowych „Henryk Franck i Synowie” w Skawinie. W 1911 roku, dokładnie w tym samym miejscu, w którym znajduje … Więcej

Malina liofilizowana FRUPP – nowość firmy Celiko

8 marca 2018Nowe produkty z licencją

Celiko, producent żywności bezglutenowej oznaczonej licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa, rozszerzyło swoją ofertę owoców liofilizowanych pod marką FRUPP o malinę liofilizowaną (nr licencji: PL-064-077). Produkt świetnie nadaje się do spożycia zarówno bezpośrednio po otwarciu opakowania, jak również jako dodatek wzbogacający desery, ciasta, jogurty i napoje. Dzięki zastosowaniu liofilizacji zachowana została większość cennych składników odżywczych i walorów … Więcej

Nowe produkty firmy Schär

27 lutego 2018Gdzie kupić, Nowe produkty z licencją

Miło nam poinformować, że firma Schär wzbogaciła swoją ofertę o produkty z nową recepturą: IT-016-124 Pan Blanco 250g – chleb bialy IT-016-361 Pan Multigrano 250g – chleb wieloziarnisty IT-016-169 Pan Rustico 250g – chleb wiejski Produkty te dostępne są obecnie w Tesco i Kuchniach Świata. Natomiast poniższe wyroby można znaleźć w Kuchniach Świata: IT-016-052 Baguette 175g … Więcej

Kapitan Iglo w wersji bezglutenowej

20 lutego 2018Gdzie kupić, Nowe produkty z licencją

Firma LODIMEX wprowadziła na rynek polski dwa niemieckie produkty bezglutenowe pod znaną i lubianą przez konsumentów marką Kapitan Iglo, wzbogacając tym samym ofertę dla osób na diecie bezglutenowej o mrożonki rybne. Produkty marki Kapitan Iglo posiadają licencję na znak Przekreślonego Kłosa: DE-116-001 Bezglutenowe paluszki rybne z mintaja w chrupiącej panierce  DE-116-002 Filet z mintaja zapiekany pod bezglutenową … Więcej

Wywiad z dr inż. Justyną Szymani dyrektorem Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej sieci Biedronka

20 lutego 2018Poznajmy naszych producentów

W marcu 2015 roku z wielką satysfakcją ogłosiliśmy na naszej stronie www.celiakia.pl, że w sklepach sieci Biedronka pojawi się 7 produktów oznaczonych symbolem Przekreślonego Kłosa. Dzisiaj w ofercie sieci znajduje się około 90 produktów licencjonowanych. To imponujące osiągnięcie. Czy długoterminowe plany rozwoju zakładają dalsze poszerzanie oferty bezglutenowej?  Biedronka wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, stale poszerzając … Więcej

Wywiad z Panem Hubertem Błaszczakiem, marketing managerem firmy Atlanta

8 lutego 2018Poznajmy naszych producentów

Atlanta Poland SA. powstała w 1990 roku. Obecnie jest spółką notowaną na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Produkty firmy znajdziemy pod markami Bakal i Kujawianka. W 2016 roku przystąpiła ona do Europejskiego Systemu Licencyjnego z produktem, który od początku spodobał się konsumentom bezglutenowym – miksem ziaren do samodzielnego wypieku chleba. O rozmowę na temat firmy i … Więcej