Ramka3Zapraszamy do obejrzenia kilkuminutowego profesjonalnego FILMU z Gluten Free EXPO III.film z EXPO III

W dniach 22.05-23.05 2015 w ramach obchodów X Międzynarodowego Dnia Celiakii odbyły się w Warszawie targi żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO. To już 3 edycja naszych targów, które tym razem osiągnęły status imprezy na poziomie europejskim. Odwiedzający mogli zapoznać się z ofertą bezglutenowych produktów z Polski oraz z zagranicy (w sumie ponad 70 stoisk!), autorami bezglutenowych książek (Agata Młynarska, Katarzyna Jankowska, Weronika Madejska, Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska oraz William Davis), obejrzeć pokazy kulinarne Karola Okrasy, firmy Schär oraz Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Trymbulaka.
Na targi przybyło kilka tysięcy osób z całej Polski, spragnionych nowinek ze świata medycyny, z zamysłem zakupów bezpiecznych produktów czy chcących spotkać osoby znane do tej pory jedynie z mediów. W ciągu dwóch dni można było do woli degustować bezglutenowe przysmaki (ciasta, chleby, wędliny, pierogi itd) oraz kupić np. bezglutenowe zapiekanki, pizzę czy lody w bezglutenowym wafelku. W czasie targów odbywało się także wiele konkursów, wykładów oraz bezpłatnych porad lekarzy i dietetyków.
Słowem – atrakcji było mnóstwo, co potwierdzić mogą uczestnicy imprezy i zaproszeni goście.

Dziękujemy serdecznie Panu Marszałkowi RP oraz Pani Hannie Gronkiewicz Waltz, Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, za poparcie naszej inicjatywy poprzez udzielenie nam honorowych patronatów. Patronatem medialnym i pomocą w nagłośnieniu imprezy wsparli nas: magazyn i portal Dziecko w Warszawie, magazyn E!stillo, portal Food and Kitchen, czasopismo i portal Food Forum, czasopismo i portal Mistrz Branży, portal Medycyna Praktyczna, portal onaonaona.com, magazyn Pani Domu, magazyn Poradnik Domowy, magazyn Przyjaciółka, czasopismo i portal Hipoalergiczni, magazyn Szugarfrik, magazyn i portal Ekodostawcy.

A oto bardziej szczegółowa relacja:

Gluten Free EXPO to trzy strefy: Producentów, Wiedzy i Medycyny oraz MENU BEZ GLUTENU. Bogata oferta wystawców obejmowała nie tylko bezglutenowe pieczywo, makarony czy mąki, ale także naturalne soki, przyprawy, słodycze, sosy, pasztety, gotowe dania, przekąski, dżemy, chrupki, wędliny, a nawet cydr. Wystawcy zapraszali na liczne degustacje, wydano wiele materiałów informacyjnych, można było kupić produkty, do których łatwy dostęp możliwy jest tylko na targach. Wystawcy zaprezentowali najnowsze książki kulinarne. Można też było porozmawiać o diagnostyce celiakii i alergii pokarmowych, sprawdzić swoją tarczycę (USG), a także wybrać miejsca na bezglutenowy wypoczynek. Dzieci bawiły się w osobnym miejscu – przygotowanym i prowadzonym przez firmę Schär.
Złotymi partnerami targów byli: ALAB laboratoria, Alergis Safe & Tasty, Friendly Food, Light Box, Lifeberry/Legucin, Schär, SCM/BRC/Freshpoint.

Ramka 4 Ramka 2 Włoch

Dzieci2 Jola i Mirek Davis

Strefa Producentów:
Gościliśmy wielu ciekawych wystawców, którzy prezentowali znane nam produkty oraz nowości rynkowe. Pełna ich lista dostępna jest tutaj.
Atrakcją Expo były także pokazy kulinarne: w piątek – firmy Schär, oraz Joli Słomy i Mirka Trymbulaka, autorów programu kulinarnego na antenie Kuchnia+, natomiast w sobotę mieliśmy zaszczyt gościć Karola Okrasę.

Wystawca W-margita W-balviten

wafle W_Schar W_Glutenex

W_bakels strzała Momo

Pokaz Schara 1 Okrasa 2 Okrasa 1

Strefa Medyczna:

Uczestnicy EXPO mieli możliwość uzyskania bezpłatnej porady lekarskiej i dietetycznej. Gościliśmy także psychologa. Oto lista wspaniałych osób, które bezinteresownie poświęciły nam swój czas:
W piątek: mgr Katarzyna Lubińska, dr n.med. Katarzyna Przybyszewska, dr n.med. Anna Chmielewska, mgr Agnieszka Sienkiewicz, mgr Joanna Morzuchowska, mgr Magdalena Machlarz, mgr Iwona Kadaj, dr Maria Wągrowska, dr n.med. Piotr Zimnicki, dr n.med Maciej Hałasa, dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak.
Oraz w sobotę: dr n.med. Piotr Zimnicki, mgr Monika Frank, mgr. Urszula Grochowska, dr n.med. Katarzyna Kondej-Muszyńska, dr n.med Barbara Kalita, mgr. Erwina Szymczyk, mgr. Katarzyna Skrzatek , dr Maciej Barczentewicz, mgr. Maja Łowińska, dr hab.n.med. Elżbieta Jarocka-Cyrta.
Równocześnie z targami w sali wykładowej odbywały się interesujące wykłady (szczegółowy program wykładów) oraz spotkania z autorami bezglutenowych książek:

Martą Szloser i Wandą Gąsiorowską, autorkami „Kuchni polskiej bez pszenicy”
Katarzyną Jankowską, autorką książki kulinarnej „Mama alergika gotuje”
Weroniką Madejską, autorką książki „Bez glutenu bez wyrzeczeń”
Agatą Młynarską, autorką książki „Pyszna zmiana czyli moje życie bez glutenu”
dr Williamem Davisem, autorem m.in. książki „Dieta bez pszenicy”

Młynarska2 Młynarska1 Autorki

Wywiad_MAG Weronika Wykłady

Rozstrzygnięto konkursy:
Najsmaczniejszym tradycyjnym Pieczywem Bezglutenowym roku 2015 został Bochenek szlachecki ciemny firmy Bezgluten. Zaś za Najlepsze Pieczywo Bezglutenowe chrupkie konsumenci uznali Wafle kukurydziane solone Extra cienkie firmy Good Food. Ogłoszenie wyników konkursu, uroczyste wręczenie nagród dla producentów oraz losowanie nagród dla uczestników konkursu odbyło się w sobotę. Więcej informacji na temat wyników konkursu dostępnych jest tutaj.

Podczas trwania targów odbywał się trwający dwa dni konkurs na Najlepszy Produkt Targów Gluten Free EXPO. Każdy producent mógł zgłosić do konkursu jeden produkt i aktywnie zachęcać uczestników targów do oddania na niego swojego głosu. I miejsce zdobyły Babeczki z firmy BioMar, a wyróżnienia otrzymały: Szynka delikatesowa z kurcząt firmy Drobimex oraz Pizza Margherita z firmy Schär.

Bezgluten Biomar Schar

X Międzynarodowy Dzień Celiakii był doskonałą okazją do tego aby podziękować naszym partnerom za miłą współpracę i działania na rzecz osób na diecie bezglutenowej. Wśród nich znalazły się firmy: Balviten, Bezgluten, B&J Jarzębińscy, Drobimex, Euroimmun, Glutenex, Kubara (d. Ekoprodukt), Margita – Produkty bezglutenowe oraz Schär.

Glutenex Dyplomy 2  balviten_expo

margita dyplom drobimex dyplom euroimmun dyplom
Dziękujemy wszystkim wolontariuszom, przyjaciołom i sympatykom Stowarzyszenia za aktywny udział w imprezie i wszelką pomoc związaną z przygotowaniem i realizacją Gluten Free EXPO III i X Międzynarodowego Dnia Celiakii.
Przygotowania do EXPO zajęły nam kilka miesięcy, ale było warto!
Wkrótce zaprosimy do obejrzenia większej ilości zdjęć z imprezy (autorzy: Piotr Jafiszow i Jerzy Sadownik) oraz FILMU.
Zespół, który przygotował EXPO:
Paulina Sabak-Huzior
Anna Marczewska
Grażyna Konińska
Małgorzata Źródlak
Joanna Kostrubiec
Anna Kobyłecka
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak