Producenci i sieci handlowe z licencją

Polscy producenci

Licencję na znak Przekreślonego Kłosa posiada w Polsce prawie 70 producentów żywności. Pełna lista produktów poszczególnych firm znajduje się w Wykazie Produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa.

Sieci handlowe

Producenci zagraniczni

Licencję na znak Przekreślonego Kłosa w ramach Europejskiego Systemu Licencyjnego posiada również bardzo wielu producentów w całej Europie.

W sklepach można znaleźć jeszcze wiele innych produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa na etykiecie, których nie ma w naszym wykazie. Są to licencjonowane wyroby firm zagranicznych. O pochodzeniu danego produktu świadczy numer identyfikacyjny umieszczony pod symbolem Przekreślonego Kłosa. Zamiast PL pojawiają się np.:

  • CH – tak zaczyna się numer na obecnych w całej Polsce płatkach kukurydzianych firmy Nestlé. CH, ponieważ to Stowarzyszenie ze Szwajcarii udziela licencji w ramach ELS
  • IT – oznaczenie Włoch. Znajdziemy je np. na produktach firmy Schär, makaronach Le Veneziane czy Barilla, chlebach Nutrifree
  • DE – Niemcy – tak oznakowane są wyroby m.in. firm Schnitzer, Bauckhof, Hammermühle czy 3 Pauly
  • SE – to z kolei szwedzkie firmy FRIA i FINAX
  • ES – oznacza licencję hiszpańską i np. wyroby firmy Proceli
  • RO – czyli znane nam z Biedronki makarony SamMills

Na rynku są też produkty fińskie marki Provena, belgijskie (Provamel), z Wielkiej Brytanii (np. marka Big Oz czy Barkat)  i wiele, wiele  innych firm. W tej chwili w ogólnoeuropejskim wykazie ELS jest ponad 9000 produktów bezglutenowych.

Szczegółowy wykaz wszystkich firm licencjonowanych i ich produktów zamieszczony jest na stronie: www.aoecs.org/gluten-free-products-under-license

Zapraszamy na stronę celiakia.pl

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej od kilku lat prowadzi projekt udzielania licencji na Znak Przekreślonego Kłosa. Jesteśmy największą ogólnopolską organizacją pożytku publicznego wspierającą osoby na diecie bezglutenowej. Działamy w kilkunastu miastach w Polsce i zrzeszamy kilka tysięcy osób.

Od lat zmieniamy Polskę w kraj przyjazny osobom na diecie bezglutenowej: prowadzimy serwis www.celiakia.pl, forum dyskusyjne poświęcone celiakii i diecie bezglutenowej, organizujemy konferencje, warsztaty edukacyjne i kulinarne oraz spotkania osób na diecie w całej Polsce, prowadzimy bezpłatne poradnictwo dietetyczne w Punkcie Informacyjno-Konsultacyjnym w Warszawie, organizujemy targi żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO,  bezpłatne poradniki „Celiakia i dieta bezglutenowa”, magazyn „Bez glutenu” oraz newsletter „Dieta bezglutenowa”, szkolimy restauracje w programie MENU BEZ GLUTENU: www.menubezglutenu.pl, dzięki nam od 2009 roku w Polsce jest bezglutenowa komunia.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą działalnością na www.celiakia.pl