BezglutenPo raz kolejny postanowiliśmy zapytać osoby na diecie bezglutenowej, które pieczywo uważają za najsmaczniejsze. Przez cały kwiecień można było głosować na swój ulubiony produkt, wypełniając formularz dostępny na stronie internetowej Stowarzyszenia. Konkurs obejmował dwie kategorie produktów: pieczywo tradycyjne oraz pieczywo chrupkie. Łącznie do konkursu przystąpiło 10 firm, zgłaszając 31 produktów. O tytuł Najlepszego Pieczywa Bezglutenowego roku 2015 w kategorii pieczywo tradycyjne walczyło 18 produktów. Zwycięzcą został Bochenek szlachecki ciemny firmy Bezgluten zdobywając 12,66% głosów. Drugie miejsce zajął Chleb królewski ciemny firmy Balviten z głosami na poziomie 10,67%. Trzecie miejsce także należało do firmy Balviten i pieczywa – Chleb królewski Supreme z 8,06% głosów.

Za Najlepsze Pieczywo Bezglutenowe chrupkie głosujący uznali Wafle kukurydziane solone Extra cienkie firmy Good Food przyznając im 19,32% głosów. Drugie miejsce zajęły Wafle w czekoladzie firmy Good Food, zdobywając 13,05 % głosów. Wyróżnione zostały także Wafle ryżowe ze słonecznikiem firmy Sonko, które zajęły trzecie miejsce z głosami na poziomie 11,75%.balviten_expoLIS
Ogłoszenie wyników konkursu, uroczyste wręczenie nagród dla producentów oraz losowanie nagród dla uczestników konkursu odbyło się 23 maja 2015 r. w Warszawie podczas trwania Gluten Free EXPO III.  Zwycięskim firmom jeszcze raz gratulujemy, zaś tym, którzy zdecydowali się zagłosować i tym samym wyrazić swoją opinię na temat bezglutenowych produktów dostępnych na naszym rynku, serdecznie dziękujemy.