EXPO 2015Zapraszamy na Gluten Free EXPO III. W tym roku podczas naszych Targów będziemy obchodzić jubileuszowy X Międzynarodowy Dzień Celiakii. Specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy bardzo atrakcyjny program tego najważniejszego w Polsce wydarzenia dla osób na diecie bezglutenowej.

Zapraszamy na: ciekawe wykłady podczas obu dni trwania Targów, porady lekarzy i dietetyków, spotkania z autorami ciekawych książek: dr Williamem Davisem, Agatą Młynarską, Weroniką Madejską, Martą Szloser i Wandą Gąsiorowską.

W programie także pokazy kulinarne: Karola Okrasy, Joli Słomy i Mirka Trymbulaka oraz firmy Schär.

Ponadto rozstrzygnięcie internetowego konkursu na Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe roku 2015 wraz z losowaniem nagród wśród uczestników konkursu. A także rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Produkt Targów Gluten Free EXPO III połączone z  losowaniem nagród wśród osób, które oddadzą swój głos w konkursie.

Zarezerwujcie sobie dużo czasu bo oprócz tych atrakcji będzie jeszcze czekało na Was ponad 70 wystawców z pysznymi produktami bezglutenowymi, laboratoria medyczne, wydawnictwa, restauracje i ośrodki wypoczynkowe biorące udział w MENU BEZ GLUTENU. A na dzieci czekać będzie kącik dziecięcy przygotowany przez firmę Schär.

Będą też krówki…;)

Impreza odbędzie się w dniach 22-23 maja 2015 roku w Hotelu Gromada, ul. 17 stycznia 32 (Okęcie) w Warszawie. W tym roku targi będą trwały 2 dni! Zapraszamy w piątek 22 maja od godziny 10.00 do 18.00 oraz w sobotę między 10.00 a 17.00.

Szczegółowy program EXPO

Piątek 22 maja 2015 roku

SALA WYSTAWOWA
10.00 – 10.10 uroczyste otwarcie EXPO

SALA WYKŁADOWA
10.30 – 11.00 „Rola diety bezglutenowej w postępowaniu diagnostyczną-terapeutycznym w autyzmie”, mgr Magdalena Machlarz, specjalista problematyki nadwrażliwości pokarmowych
11.00 – 11.45 „ABC diety bezglutenowej i najczęstsze pytania pacjentówdr inż. Joanna Rachtan – Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW w Warszawie

SALA WYSTAWOWA
12.00 – 13.00 pokaz kulinarny firmy Schär
13.00 – 13.30 spotkanie z Martą Szloser i Wandą Gąsiorowską, autorkami „Kuchni polskiej bez pszenicy”
13.30 – 14.00 X MDC – uroczyste podziękowania Partnerom Stowarzyszenia
14.00 – 14.30 spotkanie z Katarzyną Jankowską, autorką książki kulinarnej „Mama alergika gotuje”

SALA WYKŁADOWA
14.30 – 15.00 „FODMAPdr n.med. Katarzyna Przybyszewska, pediatra gastroenterolog, Kierownik Oddziału i Poradni Gastroenterologicznej przy Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym im. Św. Ludwika w Krakowie
15.00 – 16.00 „Bariera jelitowa a celiakia i inne choroby immunologicznedr n. med. Maciej Hałasa, immunolog, Katedra Fizjopatologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

SALA WYSTAWOWA
15.45 – 16.15 spotkanie z Weroniką Madejską, autorką książki „Bez glutenu bez wyrzeczeń”

SALA WYKŁADOWA
16.00 – 16.45 „Niedobory w celiakiidr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Dietetyki, SGGW

SALA WYSTAWOWA
17.00 – 18.00 pokaz kulinarny Joli Słomy i Mirka Trymbulaka

Sobota 23 maja 2015 roku

SALA WYSTAWOWA
10.00 – 10.10 otwarcie drugiego dnia EXPO

SALA WYKŁADOWA
10.15 – 10.45 „Celiakia a niepłodnośćdr n. med. Maciej Barczentewicz, ginekolog, Przychodnia Specjalistyczna Macierzyństwo i Życie oraz Instytut Leczenia Niepłodności Małżeńskiej w Lublinie
10.45 – 11.15 „Zasady diety bezglutenowej i najczęstsze wątpliwościmgr Grażyna Konińska, wiceprezes Stowarzyszenia, dietetyk
11.15 – 11.50 rozstrzygnięcie konkursu na Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe roku 2015, losowanie nagród wśród uczestników konkursu

SALA WYSTAWOWA
12.00 – 13.00 pokaz kulinarny Karola Okrasy

SALA WYKŁADOWA
13.00 – 13.30 „Celiakia – prawda i mitydr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska, Klinika Pediatrii Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku
13.30 – 14.00 spotkanie z Agatą Młynarską, autorką książki „Pyszna zmiana czyli moje życie bez glutenu”
14.00 – 14.20 „Ryzykowne geny w celiakiidr n. med. Dorota Musiał, Kierownik działu badań genetycznych EUROIMMUN DNA
14.20 – 15.00 „FODMAPdr hab. n. med. Elżbieta Jarocka Cyrta, prof. UWM, Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia, Wydział Nauk Medycznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie
15.00 – 16.30 spotkanie z gościem specjalnym EXPO dr Williamem Davisem, autorem m.in. książki „Dieta bez pszenicy”

SALA WYSTAWOWA
16.30 – 17.00 rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Produkt Targów Gluten Free EXPO, losowanie nagród wśród uczestników