Firma Bezgluten przygotowała nowe receptury następujących ciast w proszku:

  • PL-089-158 Ciasto z czekoladą
  • PL-089-159 Ciasto o smaku bananowym
  • PL-089-160 Ciasto o smaku cytrynowym

Składy ciast zmieniono w kierunku prozdrowotnym. Każde ciasto zawiera dodatek inuliny (błonnika z cykorii), która jest naturalnym prebiotykiem, stymulującym prawidłowy wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. Z ciast wycofano cukier, co pozwala na samodzielne dozowanie jego dodatku lub zastąpienie go naturalnym zamiennikiem, np. ksylitolem. Etykiety produktów mają krótki skład, a konsument sam wybiera czy chce wykonać ciasto z użyciem oleju roślinnego czy masła.

Ciasta nie mają dodatku substancji zagęszczających (gumy guar, ksantan itp.), emulgatorów i skrobi pszennej bezglutenowej. Tak przygotowane „gotowce” to szybki i łatwy sposób na wykonanie w domu ciasta, muffinek lub bazy do ciast przekładanych ulubionym kremem. To w wersji mniej prozdrowotnej ;)